Lijst van diensten
-
Bonenburger met muntdipLijstitem 1
Een dagje zonder vlees? Probeer deze vegaburgers van bonen met een heerlijke muntdip. De havermout maakt de burgers lekker krokant en zorgt voor extra vezels.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 grote blikken bruine bonen
- 2 winterwortels
- 4 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels vloeibare margarine
- 2 eieren
- 8 eetlepels havermout
- paprikapoeder
- citroensap
- 16 blaadjes munt
- 1 komkommer
- 100 ml halfvolle yoghurt
- 1200 gram spinazie
- 2 eetlepels olie
Bereiding
Spoel de bruine bonen af en laat ze uitlekken.
Rasp de wortel grof en snijd de knoflook en uien klein.
Fruit de uien en knoflook en laat ze afkoelen.
Prak drie kwart van de bruine bonen en schep de overige hele bonen erdoor.
Klop het ei en meng dit met het ui-knoflookmengsel, 4 lepels geraspte wortel en de havermout door het bonenmengsel.
Maak het mengsel op smaak met peper, paprikapoeder en wat citroensap.
Vorm er 12 burgers van en laat ze afgedekt in de koelkast een half uur opstijven.
Bak de bonenburgers in circa 8 minuten heet en bruin.
Verwarm de olie in een wok en roerbak de rest van de uien.
Was de spinazie en laat deze uitlekken en voeg de spinazie daarna met de rest van de geraspte wortel toe en roerbak de groente
Maak op smaak met wat citroen.
Voor de muntdip:
Was de munt, knip de helft van de blaadjes in reepjes en wrijf de rest fijn.
Rasp de komkommer grof en druk er zoveel mogelijk vocht uit.
Meng de komkommer en de munt met wat peper door de yoghurt.
bron: www.hartstichting.nl / Voedingscentrum
-
Brocolli met sinaasappeldressingLijstitem 2
Voor deze broccolisalade heb je slechts 5 ingrediënten nodig.
2 personen 30+ minuten.
Ingrediënten
- ½ sjalotje
- 1 sinaasappel
- 1 eetlepel olie
- mespunt mosterdpoeder
- 400 gram broccoli
- 6 aardappelen
- 2 ribkarbonades
- peper
- 2 eetlepels vloeibare margarine
Bereiding
Snijd het stukje sjalot heel fijn.
Boen de sinaasappel schoon en rasp wat van de schil.
Pers 1 helft van de sinaasappel uit en snijd van de andere helft het vruchtvlees in stukjes.
Maak een dressing van de olie, het sinaasappelsap, het mosterdpoeder, de sjalot en wat geraspte sinaasappelschil.
Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in roosjes. Schil de stelen en snijd ze in stukjes.
Kook de broccoli in 5 minuten net gaar.
Schep de dressing en de blokjes sinaasappel door de groente en laat dit afkoelen.
Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar.
Bestrooi de karbonades met peper.
Bak het vlees in de hete margarine in 15 minuten gaar en bruin.
Neem het vlees uit de pan. Schenk 75 ml water in de pan, breng dit aan de kook en roer het aanbaksel van de panbodem los.
Geef de jus met het vlees en de aardappelen bij de broccoli.
bron: www.voedingscentrum.nl
-
Vegan risotto met siitake en tomaten
Goed nieuws voor mensen die compleet vegan willen eten: deze risotto voldoet helemaal aan jouw eisen.
Ingredienten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 3 el traditionele olijfolie
- 300 g risottorijst
- 125 ml witte wijn
- 1¼ liter veganistische bouillon
- 250 g cherrytomaten aan de tak
- 200 g shiitake
- 15 g verse basilicum
Bereiding
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de helft van de olie in een pan met dikke bodem op hoog vuur. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg telkens een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 min.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan. Bak de cherrytomaten met de takken er nog aan 4 min. of totdat ze poffen. Neem uit de pan en zet opzij. Snijd ondertussen de shiitake in stukken en bak 3-4 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Scheur ondertussen de basilicum in stukjes.
Verdeel de risotto over de borden en verdeel de shiitake, tomaten en de basilicum erover.
Bron: www.ah.nl
-
Snelle visstoof
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 venkelknol
- 3 takjes tijm
- Neutrale olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 100 ml witbier
- 1 blik (400 g) gepelde tomaten
- 200 ml visbouillon
- 300 g kabeljauw zonder vel (of een andere stevige witvis)
- 300 g mosselen
- 1 citroen
- zout en peper
- 100 g Hollandse garnalen
- klein bosje peterselie
Bereiding
Stap 1: pel en snipper de ui.
Stap 2: halveer de venkelknollen in de lengte, verwijder de kern en snijd de venkelknollen in reepjes. Venkel heeft die typische anijssmaak die perfect combineert met vis. Ris ook de tijm van de stokjes.
Tip: hou je niet van de smaak van anijs? Vervang de venkel dan door een andere groente, zoals wortel. Die heeft namelijk wel de zoetigheid, maar dan zonder de smaak van anijs.
Stap 3: verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui, venkel en tijm circa 5 minuten.
Stap 4: pel en snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de pan. Een klein teentje is voldoende, want je wilt nog wel de smaak van de vis proeven.
Stap 5: voeg de tomatenpuree toe aan de pan en bak circa 2 minuten mee. Dit zorgt voor de binding van je gerecht.
Stap 6: voeg vervolgens de gepelde tomaten, de bouillon en het bier toe.
Stap 7: maak de mosselen schoon en verwijder de kapotte schelpen. Voeg toe aan de pan en kook circa 5 minuten.
Stap 8: snijd de kabeljauw in gelijke, grove stukken (of een andere vis naar keuze). Voeg toe aan de pan en kook nog 5 minuten. Dit hoeft maar heel kort!
Stap 9: rasp de citroen boven het vispotje en voeg het sap van een halve citroen toe. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 10: schep de visstoof in kommen of diepe borden en verdeel de Hollandse garnalen erover.
Stap 11: hak de peterselie grof en strooi over het gerecht.