Nieuws
Lijst van diensten
-
MSM - een nog redelijk onbekende duizendpoot
5 Juli 2022 - Ontstekingen, artritis, reuma, hooikoorts en andere allergieën, pijnstilling, spierkramp, RSI, fybromyalgie.
Enkele van de ziektebeelden waarbij MSM ingezet zou kunnen worden. Een echte duizendpoot dus. Een overzicht van enkele toepassingen van deze nog redelijk onbekende supplement.
MSM (methylsulfonylmethaan), een organische zwavelverbinding die bestaat uit zwavel en methylgroepen, wordt van nature in plant, dier en mens aangetroffen. Als voedingssupplement is MSM vooral populair geworden als pijnstiller en ondersteunend middel bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals osteoartritis (artrose), (reumatoïde) artritis, spierkramp, spierpijn, (sport)blessures, RSI (repetitive strain injuries), fibromyalgie, tendinitis, bursitis, carpaaltunnelsyndroom en lage rugpijn.(1,2,19) Daarnaast is MSM met succes toegepast bij allergieën (hooikoorts, astma), auto-immuunziekten (myastenia gravis, systemische lupus erythematodes), emfyseem, interstitiële cystitis en systemische sclerose.(1,3,19) Mensen die snurken, kunnen ook baat hebben bij (intranasaal toegediende) MSM.
Metaboliet van DMSO
MSM (methylsulfonylmethaan/dimethylsulfone/ DMSO2) is een belangrijke, zo niet de belangrijkste metaboliet van DMSO (dimethylsulfoxide), wat een geregistreerd geneesmiddel is waarvan de biochemische eigenschappen en biologische toepassingen in duizenden wetenschappelijke studies zijn beschreven. Dit is mede te danken aan de inspanningen van professor Stanley Jacob, wiens carrière als arts-chirurg en wetenschapper aan de Oregon Health & Science University in Portland voor een belangrijk deel in het teken heeft gestaan van DMSO en MSM. Inmiddels bestudeert hij al meer dan twintig jaar de klinische effecten van MSM. Zijn in 2003 verschenen populair-wetenschappelijke boek MSM: the definitive guide. A comprehensive review of the science and therapeutics of methylsulfonylmethane, dat hij samen met natuurgeneeskundige Jeremy Appleton schreef, bevat een inleiding over MSM, vele praktijkvoorbeelden, een overzicht van aandoeningen die positief kunnen reageren op MSM-suppletie en praktische aanbevelingen voor het gebruik van MSM.(1) Voor degenen die beroepsmatig willen werken met MSM of het zelf willen gebruiken is dit boek beslist een aanrader. Jacob geeft in zijn boek echter ruiterlijk toe dat er nog onvoldoende duidelijkheid is over de eigenschappen en werkingsmechanismen van MSM en dat onvoldoende wetenschappelijk is hardgemaakt dat suppletie met MSM effectief is bij de door hem genoemde aandoeningen. Er zijn onvoldoende dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studies die de effectiviteit van MSM bevestigen; studies met DMSO zijn niet zonder meer van toepassing op MSM. Het gevolg is dat – hoewel het voedingssupplement op grote schaal wordt gebruikt – MSM nog steeds niet helemaal serieus wordt genomen. Door de publicatie van verschillende klinische studies met MSM begint hier langzamerhand verandering in te komen.
MSM goede pijnstiller
Volgens professor Jacob is MSM de veiligste en meest effectieve pijnstiller bij chronische pijnklachten. In vijfentwintig jaar tijd heeft hij het toegepast bij bijna twintigduizend patiënten met chronische pijnklachten. Uit gegevens van de Oregon Health & Science University is gebleken dat de meerderheid van de patiënten baat had bij MSM. MSM heeft niet de nadelen van reguliere pijnstillers; het is veilig en heeft nagenoeg geen bijwerkingen. Bovendien treedt er geen gewenning op waardoor de dosering niet telkens moet worden verhoogd. De meeste mensen die MSM gebruiken melden dat ze zich lichamelijk en geestelijk fitter gaan voelen. De pijnen waartegen MSM effectief is worden onder meer veroorzaakt door: lichamelijk letsel door ongevallen, gewrichtsaandoeningen (osteoartritis, reumatoïde artritis), fibromyalgie, rugpijn, hoofdpijn, migraine, spierpijn, spierkramp, slijmbeursontsteking (bursitis), peesontsteking (tendinitis), RSI (repetitive strain injury), carpaaltunnelsyndroom, sportblessures, whiplash en littekens.(1-4,19)
Pijnstiller bij gewrichtsslijtage
MSM is door Jacob vooral voorgeschreven als pijnstiller bij chronische pijnklachten door gewrichtsslijtage (osteoartritis). Naast orale suppletie (gemiddeld 6-8 gram MSM, in ernstige gevallen 16-20 gram MSM per dag) laat hij zijn patiënten veelal MSM-gel gebruiken om de pijnlijke gewrichten naar behoefte mee in te smeren; soms geeft hij extra MSM via subcutane injecties of dient hij MSM intraveneus toe. In drie klinische studies is het effect van MSM bij osteoartritis onderzocht. Aan een kleine dubbelblinde placebogecontroleerde studie uit 1998 deden 16 mensen (55-78 jaar) met osteoartritis mee; gewrichtsslijtage was geconstateerd in hand, rug, schouder, knie, heup of nek.(5) De deelnemers hadden geruime tijd pijnklachten – vier maanden tot zes jaar – en gebruikten daarvoor NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers). Voor aanvang van de studie staakten ze het gebruik van deze reguliere pijnstillers. Tien van hen kregen MSM (3 capsules met 750 mg MSM per dag: 2 capsules op de nuchtere maag voor het ontbijt, 1 capsule voor de lunch) en de overige zes personen kregen placebo gedurende een periode van vier maanden. Suppletie met MSM zorgde voor signifi - cante vermindering van gewrichtspijn; na 4 weken was de pijnvermindering in de MSM-groep gemiddeld 60%, na 6 weken 82%, gemeten op een visuele analoge schaal. In de placebogroep was deze daling respectievelijk 20% en 18%. Of MSM ook invloed had op de gewrichtsfunctie, werd niet onderzocht.
Pijnvermindering nog groter in combinatie met glucosamine
In een tweede klinische studie uit 2004 werd gekeken naar het effect van MSM, glucosamine, de combinatie van deze twee stoffen en placebo bij klachten van artrose.(6) Een groep van 118 patiënten nam gedurende 12 weken dagelijks 1500 mg MSM, 1500 mg glucosamine, de combinatie van MSM en glucosamine of een placebo in (verdeeld over 3 doses). Bij aanvang en na 2, 4, 8 en 12 weken werd gekeken naar pijn, ontsteking en zwelling in de gewrichten. De onderzoekers maakten gebruik van de Lequesne-index, een maat voor de ernst van gewrichtsslijtage, gebaseerd op een tiental vragen over pijn, stijfheid bij rust, loopafstand en dagelijks functioneren. MSM, glucosamine en de combinatie van de twee supplementen verminderden pijn en zwelling significant vergeleken met placebo, met significante daling van de Lequesne-index. Na 12 weken was de pijnscore in de MSM-groep met gemiddeld 52% gedaald; de gewrichten waren minder stijf, de zwelling was afgenomen en de deelnemers konden verder lopen. De pijnscore in de glucosaminegroep was gedaald met gemiddeld 63%. Suppletie met zowel MSM als glucosamine liet het beste resultaat zien; de gewrichtspijn daalde met gemiddeld 79%; bovendien zagen de onderzoekers dat de combinatietherapie sneller effect had. De onderzoekers concluderen dat de combinatie van MSM en glucosamine effectiever is bij klachten van artrose dan suppletie met uitsluitend MSM of glucosamine.
MSM bij hooikoorts
MSM kan klachten van hooikoorts – niezen, verstopte neus, loopneus, jeuk, tranende ogen, droge keel, hoesten, hoofdpijn – mogelijk verlichten; dit blijkt uit een studie met 55 hooikoortspatiënten.(1,9) Hooikoorts is een allergische reactie op ingeademde allergenen (stuifmeel/pollen van grassen, bomen of onkruid), met als gevolg een (IgE-antilichaam aangestuurde) ontsteking van de slijmvliezen van neus, ogen en keel. De proefpersonen namen gedurende vier weken 2600 mg MSM per dag in. Elke week werd gekeken naar klachten en vitaliteit; bij aanvang en aan het eind van de studie werden de bloedspiegels van C-reactief eiwit (een ontstekingsmarker) en IgE bepaald, de bloedhistaminespiegel werd bij vijf proefpersonen getest. Na een week waren de hooikoortsklachten aanmerkelijk afgenomen, na twee weken voelden de deelnemers zich opvallend fitter. De bloedwaarden lieten geen significante veranderingen zien; waarschijnlijk was de studie daarvoor te kort en het aantal proefpersonen te laag. Meestal duurt het langer dan een jaar voordat een interventie invloed heeft op de IgE-bloedspiegel. Door het ontbreken van een placebogroep is het moeilijk vast te stellen hoe effectief MSM is bij hooikoorts; meer onderzoek is nodig. Ook is het werkingsmechanisme van MSM bij allergie onduidelijk: mogelijk heeft het te maken met het blokkeren van histaminereceptoren op de slijmvliezen.
Pijnstiller
Dat MSM een pijnstillend effect heeft blijkt onder meer uit de eerder beschreven klinische studies. Het analgetische effect van DMSO is gebaseerd op sterke (perifere en centrale) remming van voortgeleiding van pijnprikkels in zenuwvezels (C-vezels van het sympathische zenuwstelsel).(1,10,11) Mogelijk werkt MSM op een vergelijkbare manier; daarbij kan de pijnstillende werking van MSM te maken hebben met spierontspanning, ontstekingsremming, antioxidantactiviteit en vaatverwijding.
Ontstekingsremmer
Professor Jacob heeft bij zijn patiënten waargenomen dat MSM invloed heeft op de klassieke kenmerken van ontsteking (pijn, roodheid, zwelling, hitte, functievermindering). Significante effecten op ontstekingsmarkers zoals C-reactief eiwit, TNF-α en PGE2 zijn vooralsnog niet aangetoond. Wel is bij in-vitro onderzoek en in verschillende dierstudies aangetoond dat MSM ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen bezit en gewrichtsdegeneratie door osteoartritis en reuma remt.(1,6,7,10,12,13,19) Ook remt MSM in proefdieronderzoek het ontstekingsproces bij systemische lupus erythematodes.(14) Dat DMSO een krachtige ontstekingsremmende activiteit heeft, staat wel vast. Lokaal toegediende DMSO heeft een krachtige ontstekingsremmende werking (onder meer bij contactdermatitis en allergisch eczeem) en vermindert oedeemvorming door trauma. DMSO remt ontstekingen mede doordat het de werking van het bijnierschorshormoon cortisol versterkt. Of deze effecten van DMSO ook van toepassing zijn op MSM is niet bekend.
Verbeterde doorbloeding en wondheling
Professor Jacob heeft vele malen waargenomen dat MSM zorgt voor vaatverwijding en een betere doorbloeding van weefsels, waardoor wondheling en weefselregeneratie verbeterden. Patiënten met een verminderde doorbloeding in de benen en zweren aan het been liet hij MSM innemen en de benen baden in warm water met daarin opgelost MSM. De doorbloeding in benen en voeten verbeterde en de chronische zweren genazen. MSM heeft vermoedelijk een gunstige invloed op het normale crosslinken van collageen bij wondgenezing; in de praktijk wordt gezien dat MSM helpt bij het herstel van littekenweefsel waardoor de huid soepeler wordt.
Veiligheid en dosis
MSM is waarschijnlijk een zeer veilige stof. Het is vermoedelijk net zo ‘giftig’ als water: de LD50 (dosis waarbij de helft van de proefdieren overlijdt) voor MSM is meer dan 20 gram per kilogram lichaamsgewicht; een dosis van 1,5 gram/kg/dag gedurende 90 dagen veroorzaakte geen bijwerking of toxisch effect bij proefdieren.( 1,17,18) Dr. Jacob heeft vrijwilligers als experiment een maand lang 1 gram MSM per kilogram lichaamsgewicht laten gebruiken; hij zag geen nadelige effecten van deze hoge doses. Bij alle onderzoeken die zijn uitgevoerd, is nooit melding gemaakt van door MSM veroorzaakte allergische of toxische reacties. Toch zijn goed opgezette humane veiligheidsstudies met MSM nodig, ook omdat MSM de laatste jaren op steeds grotere schaal wordt gebruikt.
Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/msm-goede-pijnstiller
-
Verlaging minimum orderbedrag voor gratis verzending
Profiteer nu:
1 juni 2022 - Per direct hebben wij het minimum orderbedrag voor gratis verzending verlaagd van € 35,= naar € 10,=.
Hiermee bieden wij onze klanten de mogelijkheid om ook kleinere orders te plaatsen zonder meteen extra (verzend)kosten te maken.
-
Ashwagandha effectief in overgang
11 februari 2022 - Vrouwen die in de overgang zijn hebben baat bij suppletie met een wortelextract van ashwagandha. De plant wordt al sinds meer dan vierduizend jaar met succes toegepast in de Ayuredische geneeskunde.
Voor een onderzoek werden 91 vrouwen met symptomen van de overgang willekeurig verdeeld in een suppletie- en een placebogroep. Met behulp van een vragenlijst werd nagegaan in hoeverre de vrouwen last hadden van overgangsklachten. Tevens werden bloedspiegels van diverse hormonen gemeten.
Suppletie met ashwagandha-extract leidde tot een significante afname van overgangsklachten zoals bleek uit een lagere totaalscore van de vragenlijst.
De vrouwen hadden significant minder psychische klachten, maar ook minder lichamelijke ongemakken. Suppletie met een wortelextract van ashwagandha kan vrouwen dus zeker ondersteunen tijdens de overgang.
Bron: J Obsted Gynaecol Res 2021, september 22 (PMID: 34553463)
www.fitmetvoeding.nl
-
Lysine, sleutel voor een goede weerstand tegen virussen
26 januari 2022 - Lysine is een essentieel aminozuur dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Wat je ervan nodig hebt zul je met je dagelijkse voeding moeten binnenkrijgen. Je lichaam gebruikt het voor de aanmaak van enzymen, hormonen en antilichamen én voor de aanmaak van bot en collageen. De meest opvallende eigenschap van lysine is de werking tegen virale infecties in algemene zin. We hebben het dan over herpesinfecties zoals een koortslip of gordelroos en over virale pesterijen zoals wratten.
Risico voor verlaagde lysineactiviteit
- Vegetariërs en veganisten hebben vaak een lysinetekort, simpelweg omdat dit aminozuur ondervertegenwoordigd is in de eiwitten uit granen.
- Tekorten aan cofactoren. De omzetting van lysine is afhankelijk van vele voedingsstoffen, waaronder vitamine B3, vitamine B6, vitamine B2, vitamine C en ijzer.
- Parasitaire infecties. De behoefte aan lysine is dan naar schatting 20% hoger.
- Teveel van het essentiële aminozuur arginine. Herpesvirussen gebruiken het aminozuur arginine als voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen.
Balans tussen beide aminozuren
Lysine en arginine beconcurreren elkaar bij de opname in het darmkanaal: ze gebruiken hetzelfde transporteiwit. Als er een overmaat aan lysine is, zal het de opname van arginine verminderen en vice versa. Eenzijdige voeding kan dan een disbalans veroorzaken. Het is goed om te weten dat de verhouding tussen arginine en lysine belangrijker is dan de absolute hoeveelheid arginine in je voedingspatroon. Als er sprake is van een lysinetekort, eet dan meer lysinerijke voeding waardoor het eten van bijvoorbeeld noten (rijk aan arginine) gecompenseerd wordt.
Welke voeding is rijk aan lysine?
- Makreel, tonijn, tong, kabeljauw, forel, zalm, heilbot, schaal- en schelpdieren
- Rund-, lams-, schapen- en kippenvlees
- Eieren, melk, yoghurt (met name geitenzuivel)
- Appels, peren, perziken, abrikozen, citrusvruchten, mango, dadels, vijgen
- Taugé, avocado, sjalotjes, wortels, koolsoorten, bloemkool, sperziebonen, spinazie, veldsla en peterselie
- Amarant, boekweit, quinoa, wilde rijst, en gierst.
Welke voeding is rijk aan arginine?
- Alle noten en zaden, vooral pinda’s, amandelen, cashewnoten, sesamzaad en kokosnoot
- Sojabonen, linzen, bonen
- Bananen, druiven, rozijnen, sinaasappels, bosbessen, aardbeien
- Uien, knoflook, bieten, koolrabi, radijs, selderij, spruiten, komkommer, alfalfa, champignons
- Volle granen zoals tarwe en haver
- Chocolade, carob, cacao
- Cafeïne
-
Vermindert resveratrol pijn en overgangsklachten?
12 januari 2022 - Een jaar lang suppletie met resveratrol verlicht pijn-klachten en symptomen van menopauze. In de studie Reveratrol for Health Ageing in Women (RESHAW) werd het effect van suppletie met resveratrol vergeleken met een placebo. Er namen 125 vrouwen aan het onderzoek deel. Ze waren in een leeftijd van 45 tot 85 jaar en hadden artrose.
De vrouwen kregen gedurende periodes van een jaar tweemaal per dag een supplement met 75 mg resveratrol of een placebo. Met behulp van vragenlijsten werden aspecten van hun welbevinden gemeten. Tevens werd de reactie van bloedvaten in het brein op hypercapnie (overmatig kooldioxidegehalte in het bloed) gemeten.
Suppletie met resveratrol leidde ten opzichte van de placebo met 18 % tot significant minder pijnklachten. Het effect werd vooral gezien bij vrouwen met overgewicht en ging gepaard met een signicifante verbetering van de bloedvatfunctie in het brein bij hypercapnie. Suppletie met resveratrol ging bovendien gepaard met afname van de typische overgangsklachten nachtzweten en opvliegers. Het algehele welbevinden van de vrouwen verbeterde aanzienlijk.
Resveratrolsuppletie gedurende minimaal een jaar kan ook effectief pijn klachten verminderen bij vrouwen als gevolg van artrose. De fyto-oestrogeen verbetert bovendien de doorbloeding van het brein.
Bron: Menopauze 2020 (PMID 32881835 / www.fitmetvoeding.nl
-
Geen griep door gebruik Quercetine?
23 december 2021 - Griep wordt veroorzaakt door het sterk muterende influenzavirus. Door de vele mutaties kan er resistentie ontstaan tegen bestaande medicijnen tegen influenza. Onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om infectie te voorkomen en te behandelen is daarom belangrijk. In een review worden enkele interessante antivirale eigenschappen van quercetine tegen het influenzavirus beschreven (Mehrbod et al, 2020). Alhoewel de review interessante inzichten biedt, betreffen de beschreven studies voornamelijk in vitro- en dieronderzoek. Het therapeutisch toepassen van quercetine bij influenza is daarom nog onvoldoende onderbouwd.
Influenza
Wereldwijd raakt jaarlijks 5-10% van de volwassenen en 20-30% van de kinderen besmet met het influenzavirus. Griep kan bij sommige risicogroepen leiden tot complicaties en zelfs tot overlijden. Omdat er vanwege het muterende karakter van het virus resistentie kan ontstaan tegen medicijnen, is er vanuit diverse onderzoeksgroepen belangstelling voor nieuwe strategieën in de preventie en behandeling van griep. Er is dan ook vele jaren aan onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van plantaardige en bioactieve bestanddelen tegen influenza.
Quercetine
Quercetine behoort tot de familie van rutine en is de meest voorkomende flavonoïde. Het komt voor in meer dan 20 verschillende soorten planten, waaronder groenten en fruit zoals kappertjes, rode ui, appels, druiven en bessen. Uit verschillende in vitro- en dieronderzoeken blijkt dat quercetine over antivirale eigenschappen beschikt. Via meerdere mechanismen is quercetine in staat om de levenscyclus van het influenzavirus te beïnvloeden en hiermee vermenigvuldiging te remmen. Helaas ontbreken grotere klinische (humane) studies nog, waardoor het nog te vroeg is voor harde conclusies en therapeutische toepassing van quercetine bij of tegen virale infecties.
Uiteraard is het gebruik van de voedingsmiddelen die rijk zijn aan quercetine wel goed voor de gezondheid.
-
Nieuw in onze webshop: Cadeaubonnen
13 december 2021 - Even geen inspiratie wat je wilt geven tijdens de feestdagen?
Nu beschikbaar in onze webshop: Cadeaubonnen.
Je kan kiezen uit de volgende bedragen:
€5, €10, €15, €20 of €25. Te gebruiken als betaling voor alle producten die wij op voorraad hebben.
-
Resveratrol en Quercetin cocktail: Een nachtmerrie voor vetcellen
29 november 2021 - Uit recent onderzoek blijkt dat een mix van resveratrol en quercetin een ware nachtmerrie is voor vetcellen. Oude vetcellen worden leeggeknepen door de cocktail en nieuwe vetcellen kunnen geen vetten opnemen. Goed idee voor na de kerstdagen! Is je interesse gewekt? Lees dan snel verder. Het is best een lang (soms technisch) verhaal maar dan begrijp je ook waarom wij zo enthousiast zijn over deze veelbelovende combinatie van supplementen...
QUERCETIN
Laten we eerst eens kijken naar de minst bekende stof van de twee: quercetin. Je spreekt het uit als kwercetin. Deze stof valt onder de flavonoïden, dit zijn plantaardige stoffen met een antioxidatieve werking. Deze stof komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar quercetin: op het gebied van ontstekingen (heeft ontstekingsremmende werking), in kankeronderzoek, en op het gebied van het uithoudingsvermogen. Uit dierstudies is bekend dat quercetin het uithoudingsvermogen verhoogt. Maar voor dit artikel kijken we naar wat quercetin met vetcellen doet. Uit een reageerbuisstudie van de National University van Singapore blijkt dat quercetin het effect van adrenalineachtige verbindingen op de vetcellen versterkt. De onderzoekers keken naar vetcellen van ratten. Deze deden ze in reageerbuizen en vervolgens deden ze er adrenaline en quercetin bij. Ze keken daarbij specifiek of de vetcellen hun inhoud – vet – losliet in wat normaliter de bloedbaan zou zijn. Specifiek naar de werking van het enzym PDE (afkorting voor fosfodiesterase). Blokkeer je PDE dan kieperen vetcellen hun vetzuren (inhoud) in de bloedbaan, dit heet met een duur woord lipolyse. De vetzuren die dan in het bloed komen, kunnen door andere cellen opgenomen worden en verbrand worden. Een manier om je PDE te blokkeren is het drinken van koffie, cafeïne zorgt dan specifiek voor het blokkeren van PDE. Vandaar dat cafeïne dus ook een extra vet-verbrandend effect heeft tijdens sporten.
Nu verwacht je wellicht dat quercetin hetzelfde doet als cafeïne, maar dat is juist niet het geval. Quercetin verhoogt juist de activiteit van PDE. Dat lijkt wel heel tegenstrijdig! Maar quercetin verhoogt tegelijkertijd ook de activiteit van cAMP. Dit is een zogenaamde second messenger, een stofje dat de cel laat weten dat er stoffen aankoppelen op receptoren van de celwand, en dan zorgt cAMP ervoor dat de stofwisseling van de cel omhoog gaat. Stoffen die cAMP verhogen hebben een afslankende werking. Even terug naar het onderzoek. Er is nog een ‘maar’ (is er bijna altijd wel)... De onderzoekers gebruikten in hun reageerbuisonderzoek kale quercetin. In je lichaam komt quercetin bijna alleen maar voor met daar aan vastgeknoopt een suikermolecuul. Tijdens de spijsvertering wordt er razendsnel een suikermolecuul aan quercetin geknoopt. Eerdere onderzoeken laten zien dat versuikerd quercetin minder goed functioneert als vetverbrander dan kale quercetin. Maar je lichaam kan de suikermoleculen ook weer zelf van het quercetin afknippen. In hoeverre dat gebeurt, is nog niet bekend.
QUERCETINKUURTJE MUIZEN
Van goede reageerbuisproeven wil je natuurlijk zo snel mogelijk de resultaten testen op dieren en als laatste op mensen. Kijken of ze daar ook zulke schitterende resultaten opleveren. Amerikaanse onderzoekers vonden dat quercetin tijdelijk een verhoging van de stofwisseling van vetgemeste muizen opleverde. Hoe zag het onderzoek eruit? Men neme twee groepen normale muizen. Geef beide groepen een high fat dieet (45% van het voer bestaat uit vet) en geef daarbij één van beide groepen suppletie met quercetin. Zo gezegd, zo gedaan en na acht weken kijk je naar de verschillen tussen beide groepen. Beide groepen muizen waren moddervet geworden, en een significant verschil tussen het vetpercentage was er niet. Dat is wel jammer, maar er waren wel verschillen in energieverbruik, vooral in de derde week van het onderzoek (hoger in suppletiegroep). Tegen week acht was dat verschil weer verdwenen. Het effect was uitgedoofd. Dat kwam waarschijnlijk doordat de muizen het quercetin sneller begonnen af te breken naarmate het experiment vorderde. Dit werd ondersteund door de bevindingen dat de onderzoekers in week acht ook minder quercetin in het bloed van de muizen vonden, terwijl ze nog steeds evenveel quercetin kregen.
Wel waren de muizen die quercetin door hun voeding hadden gekregen gezonder, er waren minder stresseiwitten Interleukine 1 en 4 in hun bloed dan bij de andere groep. Uit één van de nieuwste onderzoeken (april 2009) op het gebied van diersuppletie blijkt dat muizen significant beter presteerden op quercetin suppletie dan zonder, op een uithoudingsvermogenproef (rennen op wieltje tot vermoeidheid). De muizen mochten ook vrijwillig rennen in een wieltje, ook hier scoorden ze beter na de quercetinsuppletie.
QUERCETINKUURTJE MENSEN
Geruchten van mogelijk vetwerende middelen worden in de bodybuilding heel snel opgepakt, en wordt er mee geëxperimenteerd. Naturelbodybuilders beginnen te experimenteren met hoge doses quercetin, meestal vlak voor een training. Ze zeggen dat het hun energielevels verhoogd en op de lange termijn hun vetpercentage verlaagd. Deze bevindingen zijn natuurlijk wel erg subjectief. Eens kijken wat er in de wetenschap te vinden is over quercetinsuppletie bij mensen. Uit onderzoek van Cureton en collega’s blijkt dat quercetinsuppletie (1 gr/dag, 16 dagen lang) geen effect heeft op het uithoudingsvermogen van ongetrainde mannen die ze laten sporten. Er werden geen verschillen gevonden in de fosfocreatine recovery rate (mate waarin fosfocreatine weer aangemaakt wordt na beëindigen sportactiviteit), maximale zuurstofopname, metabole veranderingen, vermoeidheidsgevoelens, hoeveelheid verrichte arbeid in maximale fietstest van 10 minuten en spierkracht tijdens submaximale oefeningen. Dan een onderzoek bij hypergetrainde mensen, op cardio gebied, niet op kracht. Maar toch wel interessant. Gekeken werd naar de gevoelde vermoeidheid (rate of perceived exertion, afgekort RPE) tijdens een ultramarathon van 160 km. Van de 63 deelnemers, kwamen er 39 over de finishlijn. Van die 39 hadden 18 proefpersonen dagelijks gedurende 3 weken voorafgaande aan de race 1 gram quercetin per dag geslikt. De overige 21 gefinishte deelnemers kregen een placebo (nepmiddel). De RPE werd gemeten na 40, 90, 125, 150 en 160 km (finish). Er bestond geen statisch significant verschil tussen beide groepen. Ook de tijd die ze erover deden verschilde niet significant. Dezelfde onderzoeksgegevens werden gebruikt (aangevuld met bloedproeven) om te kijken naar spierschade, ontstekingswaarden en hormoonwaarden. De onderzoekers vonden wel een hogere concentratie quercetin bij de suppletiegroep, maar vonden geen verschil in spierschade, ontstekings- en hormoonwaarden. Wellicht is de dosering te laag, de suppletieperiode te kort. Meer onderzoek moet dat gaan uitwijzen. Er is tot op heden nog geen onderzoek gedaan bij krachttraining.
RESVERATROL
De vrije radicalentheorie is stervende (agressieve stoffen die schade aanrichten in je lichaam, te bestrijden met antioxidanten), maar daarvoor in de plaats zijn de STACs gekomen: SirTuin Activating Coumpounds. Sirtuïnen zijn stoffen die vrijkomen bij calorierestrictie en ze spelen een sleutelrol bij levensverlenging. Onderzoekers zijn nu op zoek naar stoffen die in cellen de activiteit van sirtuïnen verhogen zonder dat je op calorierestrictie hoeft. Nu blijkt dat resveratrol een zeer potente STAC is. Resveratrol is een stof waarmee planten schimmels bestrijden. Dus komt resveratrol ook voor in biologisch getelde planten, en niet tot nauwelijks in planten die bespoten zijn met een fungicide (schimmeldodend middel). Resveratrol komt veel voor in blauwe druivensap en rode wijn. In proeven met menselijke cellen stimuleerde resveratrol het sirtuïn SIRT1 en de vitaliteit van de cellen. Ook is bekend dat cellen die behandeld zijn met resveratrol beter bestand zijn radioactieve straling te overleven. Van deze reageerbuisexperimenten volgen nu experimenten op fruitvliegen en muizen, want er zit een keerzijde aan resveratrol en zijn sirtuïnboostende werking. Namelijk de werking van SIRT1, dit zorgt ervoor dat de cellen langer leven en dus niet dood gaan (of later), waarschijnlijk doordat SIRT1 de zelfmoordgenen van een cel neutraliseert. Eén van die zelfmoordgenen is p53, en dat is meteen een antikankergen, dat cellen doodt zodra ze zich in een kankercel veranderen. Schakel je die uit door middel van SIRT1 te boosten, zou je hierdoor de kans op kanker verhogen. Maar heel veel zorgen maken de onderzoekers zich hier niet over, want juist bij calorierestrictie (dus ook verhoging van SIRT1) daalt de kans op kanker juist, zo blijkt uit onderzoek.
PP AR-GAMMA
Maar wat hebben resveratrol en vetcellen nu met elkaar te maken, en hoe speelt SIRT1 daar een rol in? Elke vetcel heeft receptoren, en die kunnen vetcellen aan - sturen om te groeien, deze receptoren heten PPAR-gamma (staat voor Peroxisome Proliferator-activated receptor gamma). Om te kunnen werken heeft PPAR-gamma andere stoffen nodig, zo - als NcoR en SMRT. Ook hier horen weer een hele mond vol moeilijke woorden bij, en ik wil jullie niet vermoeien en verwar - ren met al die moeilijke namen. Het feit is dat SIRT1 zich vastmaakt aan die NcoR en SMRT en deze stoffen hierdoor niet meer inwerken op PPAR-gamma. Werkt PPAR-gamma niet meer dan groeit de vetcel niet meer. Daarnaast hebben cellen een mechanisme dat ervoor zorgt dat een cel niet teveel PPAR-gamma receptoren aanmaakt. Op het DNA van de cel zit namelijk een stukje waar PPAR-gamma zich aan vast kan ma - ken. Bind PPAR-gamma zich aan het DNA dan is er voldoende PPAR-gamma in om - loop en wordt de productie ervan terug - geschroefd. SIRT1 kan ook aangrijpen op de plek waar normaal PPAR-gamma zich vastmaakt op het DNA. Ook dan wordt de productie van PPAR-gamma teruggeschroefd en groeit de vetcel minder snel. Dus door deze twee mechanismen zorgt resveratrol ervoor dat vetcellen minder snel groeien.
DE COMBI: QUERCETIN EN RESVERATOL
Nu je weet wat beide stoffen afzonderlijk doen, wat is dan het gecombineerde effect? Dat wilden onderzoekers ook wel eens weten. Dan begin je meteen weer met wat reageerbuisproeven. De onderzoekers stopten jonge vetcellen in een reageerbuis en stelden ze bloot aan oplopende concentraties quercetin en resveratrol Het laat duidelijk zijn dat de gecombineerde actie van 25 micromol quercetin en resveratrol het meeste resultaat geeft. Er worden aanzienlijk minder vetzuren opgeslagen!
Ook keken de onderzoekers naar reeds bestaande vetcellen, oude vetcellen als het ware. Ook hier ontdekten ze iets bijzonders, Specifiek keken de onderzoekers naar de levensvatbaarheid van de cellen. En wat bleek, quercetin en resveratrol samen zorgden ervoor dat meer oude vetcellen dood gingen. Het beste werkte de hoogste dosering, namelijk 100 micromol Q + 100 micromol R. De mix liet heel veel cellen zelfmoord plegen. Hoe weten de onderzoekers dat? Op het moment dat je de stof cytochroom C en losse strengetjes DNA in een cel vind is er iets goed mis. Normaal komt cytochroom C alleen maar voor in de mitochondria (energiefabriekjes van de cel) en DNA alleen in de celkern. Zweven beide stoffen door de cel, dan is het zelfmoordscenario van de cel in werking gesteld. Op die manier kun je dus IN REAGEERBUIZEN oude vetcellen om zeep helpen. Ik heb dat maar even in hoofdletters gezet, omdat je niet uit het oog moet verliezen dat dit onderzoeksgegevens zijn die uit een reageerbuisonderzoek stammen.
-
Knoflook als bloeddrukverlager?
22 november 2021 - Een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten maar ook voor beroerten en nierziekten.
Het ontstaan en en de ontwikkeling van een hoge bloeddruk is een ingewikkeld samenspel van diverse factoren en kan daarom moeilijk behandeld worden met medicijnen, die slechts één aspect van het ontstaansmechanisme beïnvloeden.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie. Het verhoogt de beschikbaarheid van stikstofmonoxide (NO), remt de activiteit van ACE (angiotensine converterend enzym; dit is een hormoon die bloeddrukverhogend werkt), remt de woekering van gladde spiercellen in de vaatwand (meer spiercellen is meer risico op een hogere vaatwanddruk), verlaagt cholesterol en LDL en vermindert de klontering van bloedplaatjes.
Het bloeddruk verlagende effect is in diverse studies aangetoond;
(o.a. Ried K, 2013 http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n1/abs/ejcn2012178a.html,
Ried K, 2016 http://jn.nutrition.org/content/146/2/389S.short;
Ashraf R, 2013 http://applications.emro.who.int/imemrf/Pak_J_Pharm_Sci/Pak_J_Pharm_Sci_2013_26_5_859_863.pdf e.a.)
Knoflook werkt even goed als de gangbare bloeddrukverlagende medicijnen en kan zelfs de bloedddruk verlagen bij mensen waar bloeddrukverlagende medicatie niet (voldoende) werken.
Eigenlijk kan knoflook niet worden vergeleken met bloeddrukverlagende medicatie. Knoflook heeft een veel bredere werking dan alleen het verlagen van bloeddruk en de genoemde cardiovasculaire effecten. Het heeft daarnaast nog vele andere positieve effecten op onze gezondheid.
( http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/166945-de-helende-werking-van-knoflook.html )
-
Afvallen met 5-HTP? Hoe dan?
12 november 2021 - Echt, je gelooft ’t niet! We hebben het 100% getest en goed bevonden: correct gedoseerde 5-HTP (100 mg) remt inderdaad het hongergevoel!
Met enige terughoudendheid schrijven wij dit, omdat je deze informatie op verschillende manieren kunt gebruiken en dan heel stomme dingen met je lichaam kunt doen. Maar ja, aangezien we allemaal weldenkende mensen zijn – en omdat wij ervan overtuigd zijn dat kennis en educatie de sleutels tot succes zijn voor alle uitdagingen in het leven - publiceren wij dit toch. Dus: ga er vooral verstandig mee om.
Het gaat over het supplement 5-HTP (5 Hydroxytryptophan). 5-HTP is een aminozuur dat in het lichaam op biologische wijze serotonine en melatonine opwekt. Vanwege de opwekking van serotonine in de hersenen brengt 5-HTP een aantal zeer indrukwekkende effecten met zich mee die voor veel mensen die gewicht willen verliezen van belang zijn.
Aangetoond is dat gebruik van 5-HTP zowel stemming levenshouding, energieniveau en chronische depressiviteits-symptomen positief beïnvloed worden.
Het eerste, en minst verontrustende, is het effect op onze slaap vanwege de opwekking van melatonine. Suppletie met 5-HTP heeft aangetoond dat inslapen sneller gaat en dat de REM-slaap langer duurt. Dit effect is nog significanter wanneer je 5-HTP combineert met GABA, aangezien deze stoffen elkaar versterken.
5-HTP is ook een ZEER STERKE hongerremmer. Vanwege de opgewekte serotonine remt 5-HTP het beloningsgevoel dat eten geeft. Dit resulteert in een gevoel van langer “vol” zitten waardoor je gemakkelijker langere tijd tussen maaltijden kunt nemen en je minder verleiding voelt voor spontane snackmomenten. Maar pas op: crash-diëten kunnen -en zullen- je lichaam verwoesten dus ga verstandig om met deze informatie. Sneller is niet altijd beter.
En een wonderpil waarvan je afvalt bestaat natuurlijk niet. Zowel voor 5-HTP als voor een optimale ketogene leefstijl geldt dat jouw motivatie en jouw eetgedrag doorslaggevend zijn voor het verliezen van gewicht.
Dosering 5-HTP
Hoe je 5-HTP doseert? Allereerst wil je de pure stof, in een steekcapsule: ideaal voor pure aminozuren. 5-HTP kent een halve levenscyclus per 2 uur. Dat betekent dat, als je 100 mg inneemt in twee uur tijd, er maar 50 mg biologisch beschikbaar overblijft. Voor het onderdrukken van hongergevoelens wordt aanbevolen dat je gedurende de dag elke twee uur 1 x 100 mg (= 1 capsule) inneemt. Om een beter slaapritme te krijgen neem je elke dag 2-3 capsules voordat je gaat slapen.
Waarom zou je 5-HTP niet gebruiken?
Als je probeert aan te komen uiteraard. En ook als je medicatie gebruikt die het serotonineniveau in je hersenen beïnvloed (SSRI’s). Serotonine kan toxisch zijn, en oversuppletie is geen pretje, het kan zelfs dodelijk zijn.
-
Griepseizoen 2021 - Zo verhoog je jouw immuunsysteem
3 november 2021 - Het griepseizoen van 2021 komt er weer aan en dat betekent dat we goed op onze gezondheid moeten letten. Doordat je nu de afgelopen twee jaar veel binnen hebt gezeten, is het geen verrassing dat je weerstand nu wat lager is. Het is juist daarom belangrijk om de juiste maatregelen te nemen zodat we dit jaar allemaal gezond doorkomen!
In dit artikel kijken we naar wat griep nu eigenlijk is en hoe je je immuunsysteem het beste kan verhogen.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Tips om jouw immuunsysteem te verhogen tijdens dit griepseizoen
Uiteindelijk is het het beste om helemaal niet besmet te raken. Soms is dit onvermijdelijk, maar je kan wel wat dingen doen om je immuunsysteem te verhogen waardoor je minder snel last krijgt van het virus. Hieronder hebben we een aantal tips voor je uitgeschreven die je zullen helpen bij het verbeteren van je weerstand tijdens dit griepseizoen.
1. Eet gefermenteerde voedingsmiddelen als bescherming tijdens het griepseizoen
Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir, zuurkool of kimchi bevatten veel probiotische bacteriën. Deze bacteriën helpen je darmflora om gezond te blijven en om zichzelf te versterken. Hierdoor zijn de goede bacteriën beter in staat om indringers te herkennen en bevechten.
2. Drink veel
We hebben het hier helaas niet over alcohol, maar juist veel water en thee. Vocht zorgt er namelijk voor dat je lichaam beter functioneert en beter in staat is om zichzelf te beschermen tegen schadelijke stoffen. Let hierbij wel op dat voornamelijk water en pure thee (bij voorkeur groene thee of kruidenthee) het beste werken om jezelf mee te hydrateren. Sappen en frisdrank bevatten veel suikers die juist averechts kunnen werken.
3. Slaap voldoende tijdens het griepseizoen
Slecht slapen is een grote boosdoener wanneer het gaat om onze gezondheid. Je kan hierdoor niet alleen last krijgen van fysieke klachten, maar ook mentale gezondheidsproblemen. Door voldoende te slapen, krijgt je lichaam genoeg rust om zichzelf te herstellen en om zich beter te beschermen. Daarnaast helpt slapen ook wanneer je al ziek bent omdat je lichaam dan in alle rust het virus kan bevechten.
4. Eet voldoende gezonde vetten
Onverzadigde vetten en omega vetzuren zijn erg goed voor je gezondheid omdat ze een ontstekingsremmende functie hebben. Ontstekingen, hoe klein dan ook, zorgen ervoor dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert. Wanneer je de ontstekingen verminderd of helemaal weghaalt, kan je immuunsysteem zich focussen op het bestrijden van de ziekteverwekkers.
Heb je erg veel last van de griep of van andere klachten? Ga dan door naar de huisarts. Ook bij aanhoudende koorts is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts om je gezondheid in de gaten te houden.
Verder adviseren wij onder andere Echinacea en Vitamine C
-
Een kurkumasupplement kan op korte termijn helpen bij knieartrose
2 november 2021 - Artrose komt vaak voor. De voornaamste klachten zijn pijn, stijfheid en een verminderde beweeglijkheid in het aangetaste gewricht. Het komt vooral voor in de knieën, heupen en kleine gewrichten van de hand.
Momenteel bestaat er nog geen medicatie om de aandoening te genezen of af te remmen. Paracetamol en ibuprofen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Omdat deze medicatie bij sommige mensen nevenwerkingen kan veroorzaken, wordt er naar alternatieven gezocht. Een daarvan is curcumine, afkomstig van de kurkumawortel (Curcuma longa).
Onderzoek naar het effect van curcumine
In een nieuwe studie zijn Indiase onderzoekers het effect van een supplement met curcumine nagegaan bij mensen met artrose in de knie. Aan het onderzoek namen 143 volwassenen deel. Deze personen werden willekeurig verdeeld over twee groepen. De eerste groep (73 personen) kreeg gedurende 6 weken het supplement met curcumine (2 x 500 mg/dag). De tweede groep (70 personen) kreeg een klassieke behandeling met paracetamol (3 x 650 mg/dag).
Bij aanvang en op het einde van de studie werd aan de hand van een vragenlijst bepaald in welke mate de deelnemers last hadden van pijn, stijfheid en een beperkte beweeglijkheid. In het bloed werden CRP en TNF-alpha bepaald. Deze twee parameters zeggen iets over de mate van ontsteking. De nevenwerkingen werden in kaart gebracht.
Na 6 weken bleken zowel de pijn, stijfheid als beweeglijkheid verbeterd te zijn. Er was daarbij geen verschil tussen de groep die het curcuminesupplement nam en de groep die paracetamol kreeg. Ook het gehalte aan CRP en TNF-alpha was in beide groepen gedaald. In de paracetamolgroep had 13% last van nevenwerkingen, tegenover 5% van de deelnemers in de curcuminegroep.
De onderzoekers concluderen dat een supplement op basis van curcumine een waardig alternatief kan zijn voor paracetamol.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Er is al behoorlijk wat onderzoek verricht naar het effect van curcumine op knieartrose. Recent zijn hierover verschillende systematische reviews en meta-analyses verschenen. Ze komen tot de conclusie dat supplementen op basis van kurkuma een vergelijkbaar effect hebben als de klassieke pijnstillers (paracetamol en ontstekingsremmers).
Maar er zijn een aantal belangrijke bemerkingen:
Veel onderzoek is uitgevoerd bij een Aziatische populatie. Het zou goed zijn om ook te testen bij een diverser publiek.
Het gaat alleen over knieartrose. We kunnen er dus niet zomaar van uitgaan dat het ook helpt bij andere vormen van artrose, of wanneer andere gewrichten zijn aangetast.
Omdat de studies maximum 12 weken duurden, is er meer onderzoek nodig naar de effecten van de supplementen op lange termijn.
Sommige kurkumasupplementen bevatten piperine (afkomstig van zwarte peper) om de biologische beschikbaarheid van curcumine te verhogen. Dat kan echter ook de opname van andere medicijnen verhogen, wat niet zonder gevaar is. Raadpleeg daarom steeds je arts voor je supplementen inneemt.
Conclusie
Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren. De effecten op lange termijn moeten verder onderzocht worden.
-
Omega 3 en Gember tegen pijnlijke spieren en gewrichten?
19 oktober 2021 - In dit artikel kijken we naar het ontstaan van pijn in de spieren en gewrichten. Ook kijken we naar welk middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten effectief is.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Pijnlijke spieren en gewrichten kunnen om verschillende redenen ontstaan. Soms loop je een blessure op waar deze pijn een gevolg van is, andere keren gaat het om een chronische ziekte of ontsteking. Het is hoe dan ook een erg vervelend fenomeen. Voordat je echter de pijn kan oplossen, is het wel van belang om te weten hoe het is ontstaan. Dan kan je op de juiste manier de pijn aanpakken. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de spieren en gewrichten.
- Artrose
- Slijmbeursontsteking
- Jicht
- Osteoporose
- Fibromyalgie
- Overmatig gebruik
- Een vitaminetekort
- Lupus
- Hypothyreoïdie
- De ziekte van Lyme
- Een verstuiking
- Een infectie
- Kanker
Zoals je hierboven ziet, zijn er dus ontzettend veel verschillende oorzaken. Sommigen zijn slechts tijdelijk, terwijl anderen chronisch kunnen aanhouden. Een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten kan effect hebben op sommige oorzaken, maar niet allemaal. Daarom is het juist zo belangrijk om de oorzaak te weten te komen.
Symptomen van pijnlijke spieren en gewrichten
Een mogelijke oorzaak kan je soms al achterhalen door te kijken naar de verschillende symptomen waar je last van hebt. Wanneer je slechts last hebt van je gewricht of spier, is de kans groot dat het om een verstuiking, overmatig gebruik of een infectie gaat. Dit is redelijk makkelijk op te lossen.
Wanneer je echter last hebt van andere symptomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verlies van eetlust, toename van het gewicht, vermoeidheid, prikkelbaarheid en pijn op andere plekken in het lichaam, kan er meer aan de hand zijn. Het is daarom altijd verstandig om een bezoek aan de huisarts te plegen.
Een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten
omega vetzuren zijn effectief tegen ontstekingen
Om de pijn in je spieren en gewrichten op te lossen, kan je op zoek gaan naar een middel dat hiertegen helpt. Afhankelijk van de oorzaak, kunnen er verschillende oplossingen zijn. We kijken hieronder naar zowel voedingsmiddelen als veranderingen aan de levenswijze die het herstel ondersteunen. Ook geven we van elk middel aan bij welke soorten pijn dit het beste helpt.
1. Ontstekingsremmers
Wanneer je last hebt van ontstekingen in de gewrichten en spieren, kan dit tot veel pijn en zwellingen leiden. Je hebt hierbij vooral last van de plek zelf, en niet de rest van je lichaam. Soms krijg je echter koorts als gevolg van deze ontstekingen. Het is dan verstandig om ontstekingsremmers te nemen, zoals ibuprofen of paracetamol. Deze verminderen de ontstekingen en helpen daarbij ook gelijk om de koorts te verminderen.
2. Middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten: warmte
Voornamelijk wanneer je last hebt van spierpijn of een knoop in je spieren, is warmte een goede manier om de pijn te verlichten. De warmte helpt namelijk om de spieren soepeler te krijgen, waardoor je ze makkelijker loskrijgt. Zo neemt de pijn af en kan je weer makkelijk doorgaan zonder knoop in je spieren.
3. Een ice-pack
Soms is het echter beter om een ice-pack te gebruiken, zeker wanneer je last van ontstekingen hebt. Veel kou helpt namelijk om pijn te verlichten en zorgt er juist voor dat de aanwezige ontstekingen niet in staat zijn om zich verder te ontwikkelen. Dit is juist handig wanneer je last van gewrichtspijn hebt.
4. Omega-3 vetzuren als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten
Of je nu last hebt van een tijdelijke of chronische ontsteking, het eten van omega-3 vetzuren kan flink helpen tegen de pijn en klachten. Omega-3 vetzuren staan er namelijk om bekend dat zij ontstekingsremmend werken en daarbij ook je klachten kunnen verminderen.
5. Gember
Net als omega-3 vetzuren, helpt gember bij het verminderen van ontstekingen. Wat gember echter als voordeel heeft, is dat het zelfs de productie van bepaalde prikkelende stoffen in het lichaam tegengaat, waardoor er minder ontstekingen ontstaan. Dat helpt dus niet alleen bij het verminderen van ontstekingen, maar ook het tegengaan hiervan.
6. Veel rust nemen als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten
Ten slotte is het beste middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten rust. Of je nu last hebt van een chronische aandoening of een kleine blessure, rust zorgt ervoor dat je lichaam te tijd heeft om de plekken te herstellen zodat je minder last van pijn en kramp hebt.
Blijft de pijn aanhouden en krijg je ook last van andere symptomen? Ga dan langs de huisarts, er is dan mogelijk meer aan de hand dan slechts een ontsteking of blessure.
-
Onderzoek naar effect vitamine K supplement bij Covid-19Lijstitem 1
2 oktober 2021 - Patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, blijken vaak een fors tekort aan vitamine K te hebben. Dat geldt zeker voor de patiënten op de IC, zo ontdekten onderzoekers van het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen tijdens de eerste coronagolf. Nu gaat er in dit ziekenhuis een placebogecontroleerde interventiestudie van start, naar het effect van vitamine K-suppletie op het verloop van COVID-19.
‘Heel krachtige vitamine’
Bekend bij een ernstig verloop van een coronabesmetting zijn vooral de heftige immuunreacties en de ernstige longaandoeningen. Minder bekend zijn de bloedstollingsproblemen die het virus bij veel patiënten veroorzaakt. Deze kunnen onder meer leiden tot longembolie. Volgens de onderzoekers is vitamine K een heel krachtige vitamine die veel te weinig aandacht krijgt. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 40 coronapatiënten in het CWZ. De helft krijgt een vitamine K-supplement en de andere helft een placebo. Longarts Rob Janssen: ‘Bij al deze mensen gaan we bloed prikken en kijken of er verschillen zijn en wat het effect van vitamine K is. Hoe lang het onderzoek gaat duren, hangt af van hoe snel we dit aantal COVID-patiënten bij elkaar hebben. Hopelijk hebben we dat snel voor elkaar. Als we verschillen zien tussen beide groepen zal er een grotere studie worden opgezet.’
Ook onderzoek naar vitamine D
Naast de interventiestudie die nu is gestart, lopen er in het CWZ nog 3 andere vitaminestudies. De eerste is een onderzoek naar de invloed van zowel vitamine D als K op ontstekingsstoffen in het bloed. Een tweede studie is gericht op een gen dat bepaalt hoe het lichaam met vitamine K omgaat. Het lichaam kan vitamine K normaal gesproken tot wel 2.000 keer recyclen. Janssen: ‘Bij sommigen gebeurt dat recyclen heel vaak, bij anderen weinig. We zoeken nu uit of dat gen bepaalt of je wel of geen ernstig verloop van corona krijgt.’ Tenslotte is er nog een 3e studie, waarbij longbiopten van overleden coronapatiënten worden onderzocht. Janssen: ‘Hierbij kijken we naar de vitamine K-afhankelijke eiwitten in de longen. Is er sprake van een verhoogd verbruik van vitamine K en waar speelt zich dat precies af?’
Vitamine K en bloedstolling
Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Het zorgt voor een gebalanceerde bloedstolling door activatie van zowel eiwitten die de stolling remmen als stimuleren. Er zijn 2 vormen van vitamine K. Vitamine K1 activeert onder meer bloedstollingsfactoren in de lever. Deze vorm van vitamine K zit vooral in groene bladgroenten en ook in plantaardige olie, fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 wordt direct vervoerd naar de longen en de bloedvaten, waar het eiwitten activeert die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen. Kaas, andere melkproducten, eieren en vlees bevatten vitamine K2.
-
Zwangeren gebruiken foliumzuur vaak niet correctLijstitem 2
23 september 2021 - Slechts iets meer dan de helft van de zwangere vrouwen (55 procent) volgt het foliumzuuradvies correct op. De rest start meestal te laat. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Moeders van Morgen onder 3.758 zwangere vrouwen.
Vaak te laat gestart
Bijna alle vrouwen uit het onderzoek gebruiken foliumzuur in het begin van de zwangerschap, alleen niet altijd gedurende de gehele geadviseerde periode. Van de vrouwen die foliumzuur niet de gehele periode gebruiken, was 92 procent later gestart dan 4 weken voor de bevruchting. De rest was meestal eerder gestopt dan 8 weken na de bevruchting. Het advies is om tenminste 4 weken voor de bevruchting te starten met foliumzuur en daarmee door te gaan tot 8 weken erna. Dit is belangrijk om de kans op aangeboren afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel van het ongeboren kind (neurale-buisdefecten) te verkleinen.
Risicogroepen
Zwangere vrouwen van 25 jaar of jonger gebruiktn foliumzuur minder vaak zoals geadviseerd. Dat geldt ook voor vrouwen met een laag tot gemiddeld opleidingsniveau, voor niet in Nederland geboren vrouwen en voor vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest. Vrouwen met een vruchtbaarheidsbehandeling gebruiken juist veel vaker foliumzuur op de juiste manier: 82 procent.
Vaker foliumzuurgebruik
Het onderzoek heeft ook goed nieuws te melden: het percentage vrouwen dat helemaal geen foliumzuur gebruikt, is gedaald van 5,3 procent in 2014 tot 1,5 procent in 2019.
-
Omega-3 vetzuren als behandeloptie bij depressie en ADHD
Februari 2021 - Het gebruik van omega-3 vetzuren kan een toegevoegde waarde hebben bij de behandeling van een depressie bij volwassenen, als aanvulling op antidepressiva. Ook is er sterk bewijs dat omega-3 vetzuursuppletie effectief is bij het verminderen van ADHD-symptomen bij kinderen. Daarom kan omega-3 vetzuursuppletie als behandeladvies worden opgenomen in de richtlijnen en zorgstandaarden voor beide aandoeningen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een omvangrijke kennissynthese, die is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit.
Systematisch literatuuronderzoek
De kennissynthese is gebaseerd op een systematisch onderzoek van de wetenschappelijke literatuur naar de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen gedurende de levensloop. Bij kinderen is gekeken naar de relatie van voedingspatronen en nutriënten met ADHD, autismespectrumstoornissen en depressieve stoornissen. Bij adolescenten en volwassenen werd voeding in relatie tot depressieve stoornissen, angststoornissen en psychotische stoornissen onderzocht. Daarbij werd zowel de rol van voedingspatronen en nutriënten in de preventie als in de behandeling van deze aandoeningen bekeken.
Gezonde voeding en depressie
Uit de kennissynthese blijkt ook dat gezonde voedingspatronen samenhangen met een kleinere kans op depressieve klachten of een depressie bij volwassenen. Of gezonde voeding ook samenhangt met minder depressieve klachten bij kinderen en adolescenten is niet duidelijk. Bij die leeftijdsgroepen is hiernaar nog te weinig onderzoek gedaan.
Voeding als onderdeel van leefstijladvies
Naast het overzicht van de literatuur werd ook in kaart gebracht of richtlijnen en zorgstandaarden voor behandeling van de psychische aandoeningen voedingsadviezen bevatten. En ook of er in de zorgpraktijk voedingsadviezen worden gegeven aan mensen met psychische aandoeningen. De inventarisatie laat zien dat voedingsadvies geen prominent onderdeel is van zorgstandaarden en richtlijnen. Voeding krijgt wél aandacht als onderdeel van leefstijladvies, als onderdeel van een goede dagstructuur en als onderdeel van zelfzorg, met name in relatie tot depressieve stoornissen, bipolaire stoornissen en angststoornissen. Het belang van gezonde voeding wordt ook onderkend bij psychotische stoornissen. Voeding wordt dan niet gezien als ondersteuning in de behandeling, maar als middel om overgewicht en andere risicofactoren voor fysieke aandoeningen te verminderen.
-
Hoe belangrijk is calcium voor hardlopers?
Januari 2021 - Het is belangrijk om je botten en spieren sterk en gezond te houden, ook om lange, intensieve hardloop trainingen aan te kunnen. En hoewel regelmatig hardlopen en cross-training zeker bijdragen aan sterke botten, doen bepaalde mineralen dat ook. De belangrijkste? Calcium!
Wat is calcium en waar is het goed voor?
Calcium (vaak aangeduid als kalk), is een van de belangrijkste mineralen voor het lichaam, zegt sportarts Victoria Kang uit Los Angeles. ‘Calcium zet verschillende orgaansystemen aan het werk en het houdt het skelet gezond. Het meeste calcium wordt opgeslagen in de botten’, vertelde ze Runner's World. ‘Calcium ondersteunt de pompfunctie van het hart, en de werking van het zenuwstelsel dat er onder andere voor zorgt dan je spieren kunnen samentrekken.'
Hoeveel calcium heb je nodig?
Op basis van richtlijnen van het Institute of Medicine (IOM) moeten volwassenen 1000 milligram (dat is 1 gram) calcium per dag binnen krijgen. Vrouwen die zwanger zijn, of borstvoeding geven, zouden volgens Kang de dagelijkse inname moeten verhogen tot 1200 a 1300 mg. Om je een idee te geven: 10 gram Parmezaanse kaas bevat ongeveer 120 mg calcium en in 250 gram volle yoghurt zit ongeveer 300 mg calcium.
Als je gedurende een langere periode onvoldoende calcium binnen krijgt, kan dit leiden tot verzwakte botten en een verhoogd risico op botbreuken, aldus klinisch voedingsdeskundige Nicole Lund. Maar hoe weet je zeker dat je genoeg calcium binnen krijgt? Het lastige is dat de symptomen van een calciumtekort zich pas na enige tijd manifesteren. We noemen vijf zaken die je kunnen wijzen op een mogelijk chronisch tekort aan calcium, plus wat je kunt doen om de inname van dit belangrijke mineraal te verhogen.
Symptomen van calciumtekort
1. Je hebt vaak kramp in je spieren
Calcium speelt een rol bij de spiercontractie. 'Een te laag calciumniveau betekent dat je meer spierkrampen ervaart dan normaal', zegt Kang, 'met name in je rug en benen.'
2. Je haar en nagels zijn bros
'De sterkte en groeisnelheid van je haren en nagels worden beïnvloed door calcium', zegt Kang. Als je niet genoeg calcium binnen krijgt, zullen haren en nagels dat merken. Zwakke, broze nagels en dunner wordend, beschadigd haar zijn stuk voor stuk signalen dat je een calciumtekort zou kunnen hebben.
3. Je voelt tinteling en doofheid in je ledematen
Heb je aldoor gevoelloze handen of voeten? Misschien heeft je calciumgehalte er iets mee te maken, aldus Kang. Dit komt omdat het mineraal verantwoordelijk is voor de overdracht van zenuwsignalen. Een tekort aan calcium kan een optimaal signaaltransport door de zenuwen in de weg staan.
4. Je hartslag is onregelmatig
Omdat calcium verantwoordelijk is voor zaken als het doorgeven van zenuwsignalen, spiercontractie en het samentrekken of verwijden van bloedvaten, is een tekort aan calcium gekoppeld aan een verstoorde hartfunctie, geeft Kang aan. Kortademigheid, pijn op de borst, bonzen of fladderen van je hart kunnen allemaal ernstige tekenen van een calciumtekort zijn, dus raadpleeg bij die signalen meteen een arts.
5. Je merkt dat je vaak bot gerelateerde blessures hebt
Er zijn een paar redenen waarom hardlopers last kunnen hebben van stressfracturen of shin splints. De belangrijkste is waarschijnlijk het te snel opvoeren van de trainingsbelasting. Als dat niet van toepassing is, maar je toch te maken krijgt met blessures gerelateerd aan je skelet, dan kan een tekort aan calcium de boosdoener zijn, zegt Kang. Dit komt doordat het mineraal van invloed is op je botdichtheid – hoe lager die is, des te groter is de kans op blessures.
Twijfels? Laat een mogelijk calciumtekort onderzoeken
Volgens Kang is er maar één manier om zeker te weten of je weinig calcium hebt: een bloedtest. Als je regelmatig een of meer van de bovenstaande symptomen ervaart, maak dan een afspraak met een arts voor deze test. Is er een tekort, dan zou een paar weken voldoende calciuminname moeten volstaan om het niveau te verhogen. Om dat te checken is een vervolgtest aanbevolen.
-
Hoe herken ik een vitamine B12 tekort?
12 september 2020 - Een vitamine B12 tekort kan veel verschillende oorzaken hebben. De behandeling van een vitamine B12 tekort is afhankelijk van de oorzaak. Een vitamine B12 tekort komt vrij veel voor bij ouderen boven de zestig jaar maar het kan ook voorkomen bij jongere mensen. Een andere naam voor vitamine B12 is cobalamine.
Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Vitamine B12 wordt vooral opgenomen door het lichaam, als het gekoppeld is aan het stofje ‘intrinsic factor’. Intrinsic factor is een bestanddeel van het maagsap dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies. Als het maagslijmvlies blijvend ernstig beschadigd is of wanneer een deel van de maag is verwijderd, kan het maagslijmvlies (vrijwel) geen maagsap meer produceren. Er wordt dan dus ook geen intrinsic factor meer aangemaakt. Hierdoor kan op den duur een vitamine B12-tekort ontstaan omdat het lichaam geen vitamine B12 meer op kan nemen.
Oorzaken van een vitamine B12 tekort
Een vitamine B12 tekort kan veel verschillende oorzaken hebben:
- Pernicieuze anemie Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede die ontstaat als gevolg van een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies. Door deze auto-immuun ziekte produceert de maag niet of nauwelijks ‘intrinsic factror’. Dit stofje is echter belangrijk voor een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm. Vanwege een tekort aan intrinsic factor kan vitamine B12 dus niet opgenomen worden. Pernicieuze anemie wordt elders op deze site uitgebreid besproken.
- Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie Deze infectie kan de oorzaak zijn van een van een atrofische maagontsteking. Hierbij is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal, waardoor minder intrinsic factor door de maag wordt geproduceerd. Dit stofje is echter belangrijk voor een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm.
- Een verminderde inname van vitamine B12. Dit komt met name voor bij alcoholisten en bij veganisten/vegetariërs (mensen die geen dierlijke producten/vlees eten).
- Operatie laatste deel dunne darm. Wanneer het laatste deel van de dunne darm (ileum) operatief verwijderd is of niet goed functioneert kan een vitamine B12-tekort ontstaan. Vitamine B12 wordt namelijk via de wand van het ileum door het lichaam opgenomen.
- Bacteriële overgroei in de dunne darm.. Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed opgenomen door het lichaam.
- Maagoperatie waarbij (een groot deel) van de maag verwijderd wordt. Het maagslijmvlies produceert dan niet voldoende intrinsic factor, waardoor vitamine B12 niet goed wordt opgenomen.
- Medicijngebruik. In zeldzame gevallen kan een vitamine B12 tekort ontstaan als gevolg van medicijngebruik.
- Verminderde maagzuurproductie. Bij ouderen kan de productie van maagzuur afnemen. Hierdoor kan vitamine B12 minder goed opgenomen worden. Ouderen hebben daardoor vaker een vitamine B12 tekort.
- In de volksmond worden de termen ‘pernicieuze anemie’ en ‘vitamine B12-tekort’ nogal eens door elkaar gebruikt. Officieel spreekt men alleen van pernicieuze anemie als het vitamine B12 tekort veroorzaakt wordt door een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies (auto-immuun gastritis). In alle andere gevallen spreekt met van ‘vitamine B12 tekort’.
Hoe herken ik het?
Klachten en symptomen bij vitamine B12 tekort
Doordat het lichaam beschikt over grote reservehoeveelheden vitamine B12 duurt het een aantal jaren voordat een vitamine B12 tekort ontstaat.
De eerste klachten die kunnen optreden zijn:
- bleek zien
- een slap en moe gevoel
- licht in het hoofd
- een gebrek aan eetlust
- Sommige mensen krijgen last van:
- een pijnlijke, branderige tong
- gewichtsverlies
- diarree
Op den duur heeft een vitamine B12 tekort neurologische gevolgen omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden. Vraag je arts om je vitamine B12 gehalte te controleren wanneer je deze klachten bij jezelf herkent.
Hoe gaat het verder?
Diagnose van vitamine B12 tekort
Door middel van bloedonderzoek bepaalt de arts het vitamine B12 gehalte. Aanvullend bloedonderzoek en/of een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) zijn vaak nodig om de oorzaak van het tekort vast te stellen.
Behandeling van vitamine B12 tekort
De behandeling van een vitamine B12 tekort is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten:
Te weinig intrinsic factor
Als er geen of erg weinig productie van intrinsic factor is, wordt vitamine B12 meestal via een injectie toegediend die direct in het bloed wordt opgenomen. Deze injecties moeten vaak levenslang worden gebruikt. Het slikken van vitamine B12-supplementen is soms ook een mogelijkheid. Hierbij gaat het dan vaak om hoge doseringen. Het is niet zeker dat de toediening van supplementen afdoende is. Daarom moet regelmatig het vitamine B12-gehalte in je bloed gecontroleerd worden. Je arts kan je het beste informeren over welke behandeling voor jou geschikt is.
Voldoende intrinsic factor
Als er wel voldoende intrinsic factor wordt aangemaakt door het maagslijmvlies, dan kan extra inname van vitamine B12 voldoende zijn. Wanneer vitamine B12 niet opgenomen kan worden, bijvoorbeeld na darmoperaties moeten deze blijvend gegeven worden. Soms kan de patiënt na een aantal injecties overgaan op voedingssupplementen met extra vitamine B12.
Wat kan ik doen?
Tips en adviezen bij vitamine B12 tekort
Een vitamine B12 tekort wordt soms veroorzaakt door een ongezonde of eenzijdige voeding. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Als je vegetariër of veganist bent, dan is het verstandig om vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement omdat anders een tekort kan ontstaan. Je huisarts of een diëtist kan je hierover adviseren.
-
Appel Cider Azijn : Afvallen en een mooie huid?
12 juni 2020 - Ooit eraan gedacht om water met appelazijn te drinken? Vaak wordt appelazijn (appel cider azijn) de hemel in geprezen als hét wondermiddel. Je zou onder andere afvallen van appelazijn en er een mooie huid van krijgen. Natuurlijk willen we dat graag geloven, maar waar is appelazijn goed voor?
Appelazijn gezond!
Voorop gesteld: appelazijn is gezond omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Om er maar even een aantal te noemen: vitamine A, B1, B2, B6, C, E en kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Verder bevat appelazijn belangrijke enzymen, spoorelementen en antioxidanten. Appelazijn wordt gemaakt van geperste appels. Het sap wordt 2 keer gefermenteerd: van suiker naar alcohol en van alcohol naar azijn.
Appelazijn: afvallen
Kilo’s afvallen door het drinken van appelazijn? Dat zou mooi zijn! Wat zegt de wetenschap over appelazijn en afvallen? Eén ding staat vast: appelazijn zorgt voor een verzadigd gevoel. Hierdoor eet je minder en dat kan ervoor zorgen dat je afvalt. Verder bestaat er ander onderzoek dat stelt dat afvallen door appelazijn mogelijk is. Japanse wetenschappers toonden bijvoorbeeld aan dat azijnzuur de vetverbranding stimuleert en vetopslag vermindert (bij dieren). Kortom: u kunt afvallen door appelazijn, maar keihard wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet.
Appelazijn: huid
Appelazijn is gezond voor de huid, omdat het allereerst een natuurlijk product is. Verder bevat appelazijn de stof kalium, een stof die ervoor zorgt dat het lichaam nieuw weefsel aanmaakt. Gezegd wordt dat appelazijn helpt tegen huidveroudering maar ook tegen acne, eczeem en cellulitis. Hoe? Appelazijn zorgt voor een neutrale PH-waarde van de huid, waardoor talgklieren minder snel verstopt raken (= vaak de oorzaak van puistjes en acne). Wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van appelazijn op de huid ontbreekt echter. U kunt het zelf uitproberen! Reinig uw huid met een oplossing van water en azijn (50/50). Laat het 10 minuten intrekken en was daarna uw gezicht weer met water.
Hoe appelazijn drinken?
Vul een glas met water en voeg 2 eetlepels appelazijn toe. Drink het met een rietje, anders kan het appelazijn vanwege haar hoge zuurgraad uw tandglazuur aantasten. Om dezelfde reden kunt u ook beter een half uurtje wachten met tandenpoetsen na het drinken van appelazijn.
Hoeveel appelazijn drinken per dag?
Omdat appelazijn gezond is, wordt aanbevolen 2 tot 3 keer per dag een glas water met appelazijn te drinken. Meer appelazijn drinken is in de meeste gevallen ongezond (vanwege de hoge zuurgraad kunt u bijvoorbeeld last van uw maag krijgen). Handiger en beter voor je tanden en maag is Appel Cider Azijn als supplement in te nemen.
Waar is appelazijn goed voor? Het kan helpen om af te vallen, maar dat hangt uiteraard ook af van uw levensstijl (gezond eten en voldoende bewegen). Ook lijkt het erop dat appelazijn goed is voor uw huid. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om te achterhalen of deze beweringen kloppen.